Solcellen

Ellens blogg om livet som utbytesstudent i Grenoble

Tarte tartin

Publicerad 2013-09-29 21:59:00 i Allmänt,

Ikväll gjorde jag en Tarte tartin här hemma! Det var en rolig historia och faktiskt inte så särskilt svår heller! Och viktigaste av allt så var det supergott! Såhär går det till:
 
Blanda 2,5 dl mjöl, 100g smör, 2 msk socker och 2 äggulor till en seg deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i ca 20 minuter.
Skala och hacka äpplen (ta så många tills du skäms), dela dem i fyra delar och ta bort kärnhuset såklart!
Smält 50 gram smör tillsammans med 1,25 dl råsocker. Lägg i äppelbitarna när blandningen börjat karameliserats och låt dem ligga och gotta sig där i ca 15 minuter.
Under tiden som äpplena gottar sig: hämta degen från kylskåpet och kavla ut den till ett lock som sedan ska täcka den form som äpplena ska vara i under bakningen i ugnen (helst en ugnstålig stekpanna, jag tog en vanlig pajform)
Lämna tarten i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader, sänk värmen till 150 och grädda lite till. Sen är det klart!
 
Resultatet blev som sagt väldigt gott men jag tror att min pajdeg blev lite för hård. Det gör ändå inget!! Det viktigaste är hur det smakar så det så!
,
 
 

Canyoning!

Publicerad 2013-09-28 15:43:00 i Allmänt,

OMG! Då har jag testat Canyoning för första gången i livet! Det handlade kort och gott om att hoppa och kasa sig ner för vattenfall, klättra över stenar m.m. Ibland var det djupt så att man behövde simma, ibland hade man bara vatten upp till hälarna och allting sker i en forsande flodfåra! Ni som har åkt vattenrutschbanan "Vildforsen" på badhuset i Växjö kan nog känna igen er lite! Min kompis Elsa från Sverige hade vattentålig kamera så här kommer lite häftiga bilder från dagen:
 
Här är starten! Tvi vale så nervös jag var här altså!!! Jag tänkte: "Bara vi inte ska hoppa ner så är det lugnt"..
Men såklart skulle vi visst hoppa ner... Typ 5 m rakt ner och i vattenfallet.
Vi förbereder oss mentalt... Innan dess fick vi också bada lite i en pöl vid sidan om startplatsen för att kunna vänja oss vid temperaturen. Det var bara 8 grader i vattnet!
Jag väntar på att få firas ner till "hopp-platsen". Ola hoppar därifrån när bilden tas! Snälla nån, hur ska detta gå!?
Jag firas ner... Hejdå! Hoppet gick bra. Jag ville nästan gråta innan jag skulle göra det men alla runt omkring hejade på och jag blev så peppad att jag bara gjorde det tillslut! Wow som det kittlade!! När jag kom upp till ytan tappade jag andan i några sekunder. Tror det berodde på en blandning av nervositet och kyla på samma gång. Men coolt var det ju såklart!
 
I forsen på väg mot mera vattenfall!
Här skulle man kasa ner för vattenfallet (precis som i en vattenrutschkana)
Ingen hade gjort det förut, alla var väldigt exalterade!
Lite canyoning i en grotta också!
 
 
När bilden tas vet vi inte vad vi köar till.. Vi var rädda att det skulle bli mera höga hopp men det visade sig vara en linbana :D Tjohoo!
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!
Och så lite mera hopp! Denna gången var det 8 m högt.. Jag valde att firas ner i ett rep under ett vattenfall med högt tryck istället!
 
Jag ger canyoning 10/10 vattendroppar! Får ni chansen så måste ni testa, det var verkligen häftigt! Nu ska jag pausa en stund och sedan blir det plugg resten av helgen! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelmarknaden i Kivik

Publicerad 2013-09-28 07:45:00 i Allmänt,

Hör upp alla skåningar! Nu i helgen (28-29 september) är det äppelmarknad i kivik! Åk dit och smaka på alla goda äpplen, titta på äppeltavlan osv. eller bli medlem i klubben "Kiviks vänner" (då får du till exempel rabatt på hela äppelsortimentet på musteriet i Kivik). En gång fick jag och David faktiskt rabatt på matmässan i Malmö för att vi var medlemmar i Kiviks vänner! Och så får man e-tidningen "Astrakanen" ca 5 gånger om året! Hur bra som helst! http://www.applemarknaden.se/
 
 

Min fredag

Publicerad 2013-09-27 21:45:00 i Allmänt,

Dagen började med skola 8-16! Jag tror att jag hade min svåraste lektion i livet idag altså! Haha! Kursen om sediment transport som till en början verkade intressant och ganska lätt, förvandlades till en total mardröm! Sweet jesus så många konstiga mattematiska formler en flod med lite sedimentpartiklar kan bidra med! Det största problemet under föreläsningar med matte och härledning av formler är att tavlan svämmar över av bokstäver! Vilken bokstav betydde nu vad? Sigma, täta, epsilon, äta, gamma, fi, xsi .. osv. Och det blir inte lättare av att läraren struntar i att berätta vad bokstäverna betyder.. Det är ju "självklara grejer vid det här laget" och "de där lärde ni ju er för 3 år sedan så det behöver vi inte gå igenom igen"... Så brukar det låta på föreläsningarna! Åhhh!
 
Åh just det! En gång under föreläsningen dök det upp en siffra på griffeltavlan.. Nummer 3 var det. Jag blev först lite ställd och tänkte: Va? Är det sant? Ska det verkligen vara en siffra, eller har han snurrat trean åt fel håll? Men det var sant. Haha, ja det är lätt att bli lite galen..
Efter skolan var jag på lite dåligt humör så därför passade det ju bra med en joggingtur! Jag tycker det är ganska skönt att springa av sig när man har lite aggression i kroppen! Det blev faktiskt 1 mil!!! (Dvs. 10 000 = en-mil-i-meter..hehe). Springrundan var jättemysig! Om man springer 200m från mitt hus kommer man till en å som man kan jogga längs med en bra stund! Såhär ser det ut:
Efter joggingen lagade jag persiljebiffar med klyftpotatis, pumoa, rödlök och svampsås! Mums!!
Nu ska jag dricka cocca och titta på Skavlan! Imorgon ska jag åka till Vercors och göra något som heter "Canyoning"! Det kommer ett reportage om det imorgon! 
Hoppas ni har haft en härlig fredag allihopa! Trevlig helg!
 
 
 

Min nya cykel!

Publicerad 2013-09-26 16:21:00 i Allmänt,

Igår hyrde jag en cykel och det kostade faktiskt bara 35 euro för att hyra i 3 månader! Bygellås och vanligt inbyggt lås ingick + cykelkorg som kommer om en vecka! Sadeln är nästan lika stor som en helt vanlig stolsits så jag har redan fått lite ont i rumpan hehe. Såhär ser den ut iallafall: 
 
 
Det gick bra på bostadsbidragskontoret idag! De ville inte ha mitt personbevis som jag kämpat med så mycket så det var ju lite tråkigt, men bra var iallafall att de inte behövde några mer papper från mig! Nu är det bara att vänta och se om det funkar! 
 
Veckans Bonde söker fru kommentar:
I vanlig ordning är det brevutdelning i första programmet! Jag undrar hur jag skulle reagera om jag fick så många kärleksbrev på en gång! Det är imponerande att bönderna klarar av att hålla nerverna i schack i TV. En besvikelse i första programmet var beskedet om att Jenny från Dösjöbro inte kommer följas i TV! Åh altså vilken fantastisk skånsk dialekt hon hade!
 

Bostadsbidrag och annat smått och gott

Publicerad 2013-09-26 13:43:00 i Allmänt,

Idag ska jag gå till CAF (Caisse d'Allocations Familiales) för att ansöka om bostadsbidrag. Det har varit en lång process för att få tag på alla dokument men nu tror jag att jag har läget under kontroll. Jag får gå dit och testa helt enkelt. Jag och rumskompisarna gjorde ett test på hur mycket vi kan få per månad och kalkulatorn visade faktiskt 150 euro/månad! Sjukt bra! Det är ju nästan hälften av min hyra (325 euro + el/internet). Hoppas det stämmer! 

 

För att få bostadsbidraget CAF behöver du göra följande:

1.    Hitta ett boende i Frankrike

2.    Göra en internetansökan till bostadsbidragsföretaget i Frankrike – Tid: ca 30 min. Som kvitto får man en kod och ett kort på posten till din adress i Frankrike (vet inte riktigt vad jag ska ha det till än..?)

3.    Ordna ett personbevis på franska – Maila till Skatteverket och be dem skicka personbeviset vidare till svenska ambassaden i Paris. Skicka 14 euro till Ambassaden och sedan kan det översatta personbeviset skickas till din adress i Frankrike.

4.    Be din hyresvärd fylla i ett papper som heter ”Attestation de loyer”

5.    Gå till CAF och hoppas på det bästa – ta med följande dokument: Personbevis på franska, Attestation de loyer, Kort från internetansökningen, Lettre d’admission från skolan (bevisar antagning till INP Grenoble),  fotokopia på pass, europeiskt sjukförsäkringskort och studentkort.

Håll tummarna att ingenting saknas nu!!

 

Andra saker som behöver ordnas när man flyttar till frankrike är till exempel:

1.    Öppna ett franskt bankkonto för att kunna ordna försäkring till studentkort- till det behövs bland annat ett intyg om logi i Frankrike (Attestation d’hébergement), kopia av pass, studentkort, europeiskt sjukförsäkringskort

2.    Skaffa ett franskt telefonnummer

3.    Fixa studentkort – till det behövs antagningsbesked, Study plan med underskrift från programledaren i Grenoble (För det behöver man gå på enskilt möte), En försäkring som heter Civil responsability (fixas på banken), 2 passfoton, och som vanligt fotokopia på pass, europeiskt sjukförsäkringskort, studentkort från Sverige.

4.    Ordna boendeförsäkring till ditt boende i Frankrike (fixas på banken)

5.    Fixa sportkort – till det behövs passfoto och Studentkort

Jag har säkert glömt någonting men detta är ett övergripande schemat över viktiga dokument som behöver ordnas vid flytt till frankrike. Mitt bästa tips är att ta med överdrivet många passfoton på dig själv. Jag tog med 5 men det räckte inte..

 

 
 

Bonde söker fru börjar imorgon!

Publicerad 2013-09-24 18:31:00 i Allmänt,

Yes nu smäller det igen! Det är sant, jag kan inte hjälpa det men jag ääälskar bonde söker fru! Därför kommer bloggen bli lite bonde-inspirirad under hösten! Hoppas alla ni läsare kan infinna er i detta! Här kommer en liten teaser inrör morgondagen: 
 
 
 
 

Tisdag

Publicerad 2013-09-24 12:52:00 i Allmänt,

Nu har David åkt hem och det är dags att återgå till den franska vardagen igen. Igår 7.30 skiljdes vi åt på spårvagnsstationen och sedan var det bara att pallra iväg till skolan! Det var en riktigt lång dag i skolan dessutom- 4 föreläsningar (1 föreläsning = 2 timmar utan paus), och eftersom fransmän gillar att ta långa lunchpauser slutade inte skoldagen förrän 20.30. Det var segt! Efter avskedet med David kände jag ju mest för att bara vara hemma o vara ledsen en stund och titta på kvarteret skatan på SvtPlay. Men det fick vänta till en annan dag.

Ja det där med 2 timmar utan paus är lite annorlunda från hemma i Sverige. Jag vill nästan demonstrera! Solen gassar in genom fönstren (som har tunna vita rullgardiner) och ventilationen är obefintlig. Jag viftar med mina papper och försöker svalka mig så gott jag kan men igår fick jag faktiskt psykbryt och var tvungen att gå ut från klassrummet och vädra mig vid ett av fönstren i korridoren ett par minuter. Jisses alltså! Och när det är sådär varmt och syrefattigt i ett rum kan det ju vara lätt att man blir lite sömnig… men det ska man akta sig för! I fredags var det nämligen en student som blev utslängd från klassrummet eftersom att han hade slumrat till under lektionen. Igår blev en annan student utslängd för att han surfade på mobilen… Lite annorlunda från hemma i Sverige altså!

Idag har jag tagit mig en liten joggigturné på 5km, handlat mat och senare idag blir det plugg, en föreläsning och Skype! Men innan det ska jag lyssna på denna härliga låten (den gör mig så glad!!):

Coupe Icare

Publicerad 2013-09-23 10:50:45 i Allmänt,

I går besökte vi Coupe Icare som innebär shower och uppvisningar för fallskärm, flygplan, helikoptrar, wingsuit m.m. Eventet pågår under 4 dagar varje år och i år var det 40e gången! Uppvisningarna var supercoola, vädret var helt fantastiskt och så fick vi dricka grön öl för första gången i livet! Inte så pjåkigt!
 
 

Vandring i Vercors

Publicerad 2013-09-22 11:17:41 i Allmänt,

Ännu en helg med fantastisk vandring. Denna gången bar det av till Vercors där jag och david gick från st nizier du moucherotte till Lans-en Vercors, totalt 11 km på längden och ca 700m på höjden. På vägen stannade vi till på fina platser med panoramautsikt över bergen kring Grenoble. Till exempel kunde man se Mont Blanc!
 

Mysig hemma-middag med moules marinières

Publicerad 2013-09-21 08:32:33 i Allmänt,

Igår var vi i mataffären och köpte massa goda grejer. Till exempel köpte vi musslor som vi sedan kalasade på en lång stund! Nu ska vi packa kappsäcken och bege oss ut på vandring till bergsmassivet Vercors! 
 

Ett kärt återseende!

Publicerad 2013-09-19 15:33:00 i Allmänt,

Fy vilken härlig känsla det är att äntligen få träffa David! Här är två bilder från målgången på vasaloppet i år. Det känns precis lika underbart och efterlängtat att ses som efter den bravaden! Lyckan är enorm!
 
Idag har vi åkt upp till Bastilien och tittat på utsikten, flanerat runt i stan och fikat såklart. Senare idag väntar matlagning och imorgon blir det studiebesök i skolan :)

Le majordome

Publicerad 2013-09-18 07:19:00 i Allmänt,

Igårkväll var jag och två av mina rumskompisar (Luic och Camille) på bio och såg "Le majordome" (The butler). Jisses vilken otroligt bra film! Den måste ni se! Filmen utspelar sig i Amerikanska södern på 60-talet och handlar till stor del om ödet för mörkhyade Cecil Gaines. Han lyckades få jobb på Vita huset som Butler och därifrån fick han i sitt liv följa många av de stora och dramatiska historiska händelserna i världs- och segregationspolitiken. Samtidigt kämpar han med relationen till sin son som ständigt deltar i farliga manifestationer i hopp om att förbättra rättigheterna för de mörkhyade i USA. Filmen var alltså gripande, händelserik och lärorik! Jag ger den 10 av 10 popcorn!
 
P.S. Bion här i Frankrike kostar bara 6-7 euro!
 
 
 
 

Lite uppdateringar i veckoschemat

Publicerad 2013-09-16 22:32:00 i Allmänt,

Ja idag var det dags för franskakursen igen och från och med idag ska den pågå varje måndag kl.18.30-20.30. Det känns faktiskt skönt att få lite rutiner i vardagen. En annan nyhet för denna veckan är att Orienteringen sätter igång! Tjoho! Det är träning på onsdagar kl.18-20 och jag hoppas att orienteringsklubben lånar ut pannlampa för vid den tiden är det redan mörkt här borta. Ush ja hösten är här! Tråkigt med regn och rusk men bra med alla goda grönsaker som är inne just nu, till exempel kronärtskocka!! Mmmm!

Boeuf Bourguignon

Publicerad 2013-09-15 15:04:00 i Allmänt,

Det märks verkligen att söndag är en vilodag här i Frankrike. Staden är helt tom och allt är stängt. Inte ens mataffärerna här öppet på idag. Men jag hade förberett och passade på att göra en liten söndagsgryta: Boeuf Bourguignon! Det kanske ser lite geggigt ut på bilderna men det blev faktiskt riktigt gott! Och svårt var det inte heller men det tar lite tid. Jag ger Boeuf Bourguignon 10 av 10 köttbitar!
 

Lördagsvandring

Publicerad 2013-09-14 18:47:00 i Allmänt,

Idag har jag och ett gäng med utbytesstudenter, rumskompisar och andra kompisar vandrat i Belledonne lite utanför Grenoble. Vandringsturen startade på 1100m höjd och sträckte sig till målet för dagen som var en vacker sjö "Lac Crozet" på 1970m (nästan lika högt som kebnekaise). Stigningen var tuff och efter 5,4 km kom vi äntligen upp. Som vanligt var utsikten helt fantastisk! Sedan traskade vi samma väg tillbaka. Konditionen är inte den bästa och jag tror att jag kommer behöva många bergsturer innan jag kan skutta och studsa upp för berget som några av de förbipasserande fransmännen. På vägen upp krampar det i vaderna och på vägen ner värker det i knäna. Men övning ger färdighet! Något som verkar vara väldigt inne här i bergen kring Grenoble är "Trail running", vilket kort och gått innebär löpning i bergen. Wow vilken sport, jag är imponerad!
 
 
 

Det finns hopp!

Publicerad 2013-09-13 16:03:00 i Allmänt,

Efter en lång tids letande hittade jag idag böcker om Bergsmekanik på engelska i skolans bibliotek! Oh yes vilken fredag :D Jag vet inte om böckerna passar till kursen ännu men det är ju i alla fall inom samma ämne! . Tänk att man kan bli så glad över ett par skolböcker... Jisses vart ska det sluta med mig!
 
 

Crêpes

Publicerad 2013-09-13 09:51:00 i Allmänt,

Igårkväll gjorde jag och rumskompisarna crêpes till middag här hemma! Vad jag kunde se och smaka verkar det inte vara någon skillnad alls på crêpes och pankakor. Båda är lika goda! Rumskompisarna är väldigt snälla och alla kan prata både engelska och franska! Imorgon ska vi gå på vandring till "Les deux Alpes" som ligger 1 timme här ifrån med bil. Det ska bli mysigt!
 
 
Igår var det också sport-mässa för alla studenter här i Grenoble. Jag bestämde mig för att anmäla mig till orientering 2h/veckan. Om jag går på alla träningspass får jag poäng också! 1,5 högskolepoäng :D Hoppas Programledar-Lotta godkänner det.. hehe. Sedan ska jag också gå på gymmet och lyfta lite skrot. Det kostar 20 euro/år! Sjukt billigt!! Och vid sidan om blir det jogging och vandring!
 
Idag är det fredag och jag har inga lektioner i skolan. Idag ska jag försöka plugga lite och sätta mig in i Bergsmekanik-kursen, gå till bibblan och låna en bok, handla mat till utflykten imorgon och sedan åka hem till Erle och laga fransk middag. De senaste dagarna har jag varit lite halv-förkyld så träningen får lugna sig lite.
 
Hoppas ni alla får en härlig fredag!
 

Raclette

Publicerad 2013-09-11 18:05:29 i Allmänt,

Igårkväll var jag på resturang och åt Raclette med Erle och Theresa. Den gigantiska osten värmdes under en värmelampa och sedan var det bara att sleva upp smältet med slickepotten och hälla på potatisen. Som tillbehör fick vi varsin stor tallrik med olika sorters skinka och korv + saltgurka! Nam nam! Jag ger Raclette 9/10 ostar!
 
 

Flygplanstrixet

Publicerad 2013-09-11 15:17:46 i Allmänt,

När jag är ledsen eller har problem brukar jag låtsas att jag sitter i ett flygplan som åker runt jorden. Jag tittar ut genom fönstret och nedanför kan jag se berg, öken, skog, sjöar, hav, städer, åkrar osv. När jag tittar ut genom flygplansfönstret kan jag också se alla människor som bor på jorden. Några är glada och några är ledsna. Några har stora problem och några har små problem. Jag inser att jag inte är ensam och att det med all säkerhet finns någon där nere som har större problem än vad jag har. Då känns mitt problem inte lika problematiskt längre och jag känner mig tacksam över att jag inte har något värre problem. Som i detta fallet, att fransmännen ljuger om engelskan och att jag kanske får plugga extra när jag kommer hem till sverige är tråkigt och störigt, men det är faktiskt en fis i rymden jämfört med mycket annat!
 
 

Åhhh!

Publicerad 2013-09-10 16:00:55 i Allmänt,

Ja då har jag testat kurs nummer 2, Applied hydraulics and infrastructures. Allt var HELT OCH HÅLLET på franska (språk, powerpoint och papper). Skit också!! Åh jag är så himla arg och ledsen på frankrike just nu! Både Ense3s(skolan) hemsida och koordinator för internationella studenter har bekräftat att hela mastern (alla kurser) ska undervisas på engelska. Men varför stämmer det inte?? Just nu känner jag mig väldigt lurad och besviken. Hoppas att resten av kurserna är på engelska, annars blir det lite jobbigt =/
 
 

Kurserna

Publicerad 2013-09-10 07:25:23 i Allmänt,

Detta är vad jag ska syssla med här nere i Grenoble! Alla kurser ingår i termin 3 på masterprogrammet Hydraulic engineering och därför kommer jag troligen ha samma klasskompisar i alla ämnen. Det är ju toppen! I veckan återstår det att se hur många av kurserna som verkligen är på engelska, det verkar vara lite av ett mysterium. 
 
 

Första skoldagen

Publicerad 2013-09-09 19:13:00 i Allmänt,

Nu har skolan börjat på riktigt! Skönt att få lite rutiner i vardagen :) Första lektionen var Structural Design - Rock mechanics and underground structures som ingår i master in hydraulic engineering. Kursen verkade vara ganska svår och påminde mig mycket om Mekanik på LTH hemma i Sverige. Idag fick vi lära oss lite av varje om dammar, skjuvspänning, porositet och sprickor i berg. 
 
Klassen består av ca 80% franska studenter och 20% utbytesstudenter. Varken läraren eller de franska studenterna var så bra på engelska så undervisningsspråket blev därför någon form av fransk-engelska. Dessutom var alla powerpoint-slides på franska också... Jaja! Fram med ordboken!:
 
På väg till skolan
Fröken Celine
Första parkett s'il vous plait!
Hej kom och hjälp mig!
 
 
 

Vilken sport ska jag välja?

Publicerad 2013-09-08 13:32:00 i Allmänt,

På tisdag och onsdag är det sportmässa för alla studenter i Grenoble. Det verkar vara mycket fokus på träning för studenterna och vad jag har förstått det som kan man också få högskolepoäng för att vara med i en sportgrupp! Inte så många poäng dock, bara 1,5 hp.. Men ändå!
 
Här är alla sporterna som man kan välja:
 
Den stora frågan är vilken sport jag ska välja! Jag är lite funderar på att ge orientering en chans till, eller varför inte konstsim? Vad tycker ni?
 
 
 

Eldsvåda i HBG!

Publicerad 2013-09-08 10:04:00 i Allmänt,

Idag brinner det i min hemstad Helsingborg och allmänheten uppmanas att stanna inne och stänga alla fönster och dörrar. Röken är giftig och bilderna ser ganska ruskiga ut men jag hoppas räddningstjänsten kommer få läget under kontroll snart!
Foto: Tobias Andersson, från HDs hemsida

En otroligt vacker plats!

Publicerad 2013-09-07 16:52:41 i Allmänt,

Wow, vilken otroligt vacker plats jag har hamnat på här på jorden! Dagens natur hamnar nog med på top 5 listan av mina favoritplatser! Här kommer lite (för många) bilder från vandringsturen. Detta måste dokumenteras!
 
 
 
 
 
 
 
 

Upp och hoppa!!

Publicerad 2013-09-07 06:31:11 i Allmänt,

Igår såg jag att två norska utbytesstudenttjejer har promotat för en liten vandring såhär på lördagsförmiddagen. Jag hänger med såklart, och ett hel drös med andra bytisar som också nappat på förslaget! Planerna inför dagen var faktiskt nollställda för min del så det blir ju perfekt med en liten utflykt idag. Vandringsturen går genom bergsmassivet och skidområdet Chamrousse (ca 1h från Grenoble med buss) och beräknas pågå under ca 5h. Här finns en länk som beskriver turen: http://www.grenoble-montagne.com/activites/randonnee-raquette/tour-de-chamrousse/, tyvärr på franska. Jag updaterar med bilder senare! See you later aligator!
 
Här är en bild från Google och om vi har tur så ser det ut ungefär såhär hehe.. Men väderprognosen säger regn.  

Marseille

Publicerad 2013-09-06 10:08:00 i Allmänt,

Marseille är enligt wikipedia Frankrikes näst största stad och även Frankrikes tredje folkrikaste stadsområde, coolt! Hamnen var fantastisk och det kryllade av fisk- och segelbåtar längs med alla bryggorna. Det ryktas ibland om att Marseille ska vara en farlig och osäker stad med mycket våldsamhet, men det märktes inte alls :)
 
 
 
 
 
 
 

Cassis

Publicerad 2013-09-06 08:03:00 i Allmänt,

Här gottade oss i solen och badade en hel dag! Cassis ligger sydöst om Marseille och var en mysig badort med klippor som omringar stranden. Gamla staden var mysig men lite väl "turistig" med mycket krims-krams i affärerna.
 
 
 
 

Aix en Provence

Publicerad 2013-09-06 07:47:00 i Allmänt,

Aix en provence var en mysig stad med massa gränder och smågator som snirklar sig i ett labyrintformat mönster. På varje torg finns en fontän och på förmiddagarna finns det på de flesta torg också någon form av marknad (frukt, ost, fisk, blommor m.m).

En oljebutik
En gata
Fruktmarknad
Grönsaker
Mig själv
Tvålar på Lush
Bageri
 
 
 

 

 

Jag är tillbaka!

Publicerad 2013-09-05 22:42:00 i Allmänt,

Hallå allihopa! Nu är jag tillbaka efter en oförskämt bra semester med 4 dagar i Provence i södra Frankrike. Jag har blivit solbrun, besökt många fruktmarknader och badat i havet! Och såklart har jag ätit en hel del baguetter, pizza och pasta! Det är en lättilgänglig lunch som turist i frankrike, till skillnad från min favorit falafel som nog inte ens finns med på kartan här borta tror jag. Tyvärr har olika ställen på kroppen fått lida av alla kolhydrater så imorgon börjar rivstarten på mitt nya liv som innehåller träning! Fortsättning följer. 
 
Jag och nya kompisen Theresa fick under semestern också uppleva en hel del visslande, tutande, och blängande (med hakan i gatan)!! Fransmänn är vidriga, Blurk! Det märks verkligen att det är ont om tjejer med blond hårfärg såhär års på riviäran... 
 
 Här kommer lite bilder iallafall! Jag börjar baklänges ordning: Aix en provence, Cassis, Marseille, Håll tillgodo!
 

En vecka ledigt!

Publicerad 2013-09-02 06:58:27 i Allmänt,

Ja skolan i Grenoble börjar inte förrän den 9de september, vilket alltså betyder att det är en vecka ledigt för mig! Tjohoo :D Idag åker jag och Theresa från Österrike till Marseille och kommer inte hem förrän på torsdag! Vi hörs då Kämpa på alla jobbare och studenter där hemma!

Lakeday

Publicerad 2013-09-01 20:04:00 i Allmänt,

Idag gjorde vi en utflykt till en sjö söder om Grenoble! Det var supernajs men eftersom det var mulet idag var det lite kallt, speciellt i vattnet..
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela