Solcellen

Ellens blogg om livet som utbytesstudent i Grenoble

Italien del 2

Publicerad 2013-10-31 21:48:08 i Allmänt,

Första dagen i Italien tillbringades i Saluzzo och dess omgivningar. Vi såg massor av fruktodlingar och fick njuta av fint väder!
 

Italien del 1

Publicerad 2013-10-31 08:33:06 i Allmänt,

Det har varit härliga dagar i Italien och nu är vi tillbaka till Grenoble igen! David åkte hem tidigt imorse och igårkväll kom Annie hit. Här kommer lite bilder från första delen av italien- på väg till Piemonte!
 

Familjen på besök

Publicerad 2013-10-27 08:03:00 i Allmänt,

Nu har familjen äntligen anlänt till Frankrike (förutom Annie som kommer på onsdag). Igår inledde vi semestern med skaldjursmiddag på mammas o pappas hotell och idag ska vi åka till italien och bo på mysig gård på landet! Det blir grejer det :) 
 
 
 

Gårkvällen

Publicerad 2013-10-26 09:33:00 i Allmänt,

Här är min franska lilla familj (rumskompisarna): Luic (Frankrike), Jag, Camille (Australien/ halv fransk) och Nathalie (Frankrike)
Mexikansk middag á la Camille
Á la discoteque (med sand på golvet, innomhus!!)
Nathalie och Luic
Luic, Thierry och Nathalie
Nathalie lite på lyset hehe
 
 

Fredag

Publicerad 2013-10-25 18:59:00 i Allmänt,

Tentan gick helt ok och solen skiner för fullt idag igen! Jag har firat med att gå på stan och strosa runt på gatorna och ikväll blir det mexikansk middag/party med rumskompisarna! Men det bästa är att Mamma, Pappa, Maria och David kommer imorgon, och på onsdag kommer Annie!! Tjohoo :D Glad fredag på er alla!
 

På bibblan

Publicerad 2013-10-24 17:49:00 i Allmänt,

 
Idag har jag varit på bibblan (mitt favvehus på skolan) och grottat ner mig i datorn och en masas böcker om vatten i jord, men nu orkar jag inte sitta inne och uggla längre! Vädret är nämligen 20 grader och sol!!!! :D
 

Skåne och Frankrike

Publicerad 2013-10-24 07:30:00 i Allmänt,

Visst är de ganska lika? Kullaberg och smygehuk har de iallafall gemensamt :) Och om Frankrike vore Skåne skulle jag bo någonstans i Degeberga-trakten i just nu! Haha :D

Såhär ser det ut..

Publicerad 2013-10-23 20:37:00 i Allmänt,

 .. på skrivbordet (gottebordet) just nu! Ojojoj. Längtar tills detta är över och till på fredag för då är det lov i en hel vecka!! Jihooo :D 
 

Tenta på fredag

Publicerad 2013-10-22 19:46:00 i Allmänt,

På fredag är det tenta så nu ska den gröna fliken i tjocka pärmen betas av! Yees!!
Denna tentan handlar om jorddammar och frågor som kan komma är: Hur fungerar vattentrycket på dammen i olika riktningar? Vid vilket tryck/vilken spänning brister den? Hur designar man dammen på bästa sätt (var ska sten/sand/silt/lera användas i dammen- fram/bak och uppe/nere)? Osv.
 
Här kommer lite coola bilder på jorddammar som vi har ritat på lektionen:
Ganska snyggt va? :)
 
Man får bara 1 timme på sig att skriva så det gäller verkligen att vässa pennan! 
 
Idag har det varit fett najs väder och temperaturen har varit runt 25 grader tror jag! På lunchen solade Jag och Erle och åt blåbärsmuffins till efterrätt! Mums!! Det är knäppt hur vädret ändrar sig så mycket här nere. Ena dagen är det snö på bergen, bara 4 grader varmt och man måste ha vinterjacka på sig, nästa dag är det strålande sol och shorts-väder! 
 
Nu ska jag laga mat! Vi hörs snart igen :)

Bada badkar

Publicerad 2013-10-20 18:48:00 i Allmänt,

Idag är det regnigt och ruskigt så jag sket i jogging rundan och hoppade ner i badkaret istället och lyssnade på podcast :) Åh finns det egentligen något mysigare än att bada badkar en regnig dag?
 
 

Geneve

Publicerad 2013-10-20 00:03:00 i Allmänt,

Åh så gott och härligt dag det har varit i Geneve idag! Jag och min kompis Caro från Tyskland gjorde en heldag från 10-19, vilket visade sig vara alldeles lagom tid för att besöka staden :) Vädret var soligt och ca 22 grader, maten var god, shoppingen var bra och sevärdheterna var sevärda. Imorgon blir det jobbig plugging hela dagen, men det kan man leva med efter en dag som denna i bagaget. 
 Genevesjön
Shoppinggatan
Tornet på Saint Pierre Cathedral
Loppmarknad, I Loooove!!
Någon har haft huset fullt av ugglor
Begagnade barbies för typ 30 kr. Vad kostar en barbie nu för tiden egentligen? Finns det ens barbies i affärerna? Btw. Kolla midjan på hon i randig tröja.. kära nån!
Russian Church of Geneva
Vi gick på konstmuseum
Massa klockaffärer överralt!
Svanar!!
Svanarna får mat
"The broken chair" utan för FN-huset i Geneve
 
En liten mås får avsluta dagen
 
 

David ska springa marathon!

Publicerad 2013-10-19 00:41:00 i Allmänt,

Imorgon (Lördag) ska David springa marathon för andra gången i livet! Det blir Växjö marathon i år igen och därmed 8 varv runt Växjösjön i hemstaden Växjö!! Jag önskar att jag kunde vara hemma och heja men jag har en känsla av att det kommer ges fler chanser till mig att vara hejarklack på marathon. Och dessutom dröjer det inte länge tills vi ses igen- bara en vecka!! Nästa helg kommer nämligen David och hela familjen och hälsar på mig här nere!! Det ska bli sååå härligt! 
 
Själv ska jag åka till Geneve imorgon och vara turist för en dag. Men som sagt, marathon för David! Håll tummarna allihopa!
 
 
 
 

Öppet spår är fullbokat

Publicerad 2013-10-17 13:07:00 i Allmänt,

Ska jag? Ska jag inte? Ska jag? Ska jag inte? Nu kan man sluta gå och grubbla över detta.. Aaahhh!! Känns faktiskt ganska skönt om jag ska vara ärlig! Och dessutom är det ju roligt att titta på också! Kolla bara här:
 
 
"I mars släpptes blijetterna till 2014 års Vasalopp. På bara tio minuter tog samtliga 15 800 startplatser till Vasaloppets huvudlopp slut. Senare under året tog även platserna slut till Staffetvasan och Tjejvasan. Nu är alltså även alla platser till Öppet Spår slut.

Både Öppet Spår söndag och sedan i onsdags även Öppet Spår måndag är fullbokade. Därmed är alla startplatser till 90-kilometersloppen i Vasaloppets vintervecka 2014 slut."

Studiebesök till en Damm

Publicerad 2013-10-16 21:14:00 i Allmänt,

Här kommer lite bilder från studiebesöket till dammen "barrage de genissiat" i helgen. Altså inte en ankdam utan en vattenkrafts dam hehe..
Det hela började med samling på skolan kl 06.00 och därefter följde 2 timmars bussresa för att slutligen anlända till dammen. Därefter var det phd-avhandlingar, företagspresentationer och annat med damm- och hyrdauliktema i fem timmar med bara 10 min paus (på franska)! Det verkade vara väldigt intressant men eftersom franskan fortfarande ligger på efterkälte fattade jag ungefär noll komma noll, noll!
Men så plötsligt började lunch-buffen dukas upp! Sand blev till guld. Kolla in här:
Såå coola lökar!!
Snigel!!!
Och så äntligen fick vi gå ut och titta på dammen
På väg in i dammen, Kunde tyvärr inte ta några bilder inne men vi fick se turbiner och generatorer! Coolt!
 
 

International dinner

Publicerad 2013-10-14 22:10:00 i Allmänt,

Igårkväll var det middag med mina nya kompisar: Klasskompisnarna!! Vi blev ett härligt gäng med internationella masterstudenter från Indien, Rumänien, Grekland, Iran, Skottland, Island, Kamerun, Portugal och Sverige. 
Reinir (Island, Benoit (Kamerun), Kali (Indien), Angiliki (Grekland), Jag (Sverige)
 
Alla tog med sig traditionell mat från sitt eget land och det resulterade i en maffig buffe. På bordet fanns till exempel gubbröra, inälvs-korv, plantaner, blodkorv, grekisk sallad, vietnamesiska vårrullar och indisk krydd-ris!
Iran: Paprikor, vinblad och aubergine fyllda med kryddigt ris
Sverige: Gubbröra på knäckebröd (Tur att sill finns på IKEA)
Vietnam: Vårrullar med nudlar och lite annat skoj i
Skottland: Sprucken korv med malda inälvor..
Kamerun: Plantan (med gryta på makrill och jordnötssås)
Fatini (Grekland), Jag (Sverige), Kali (Indien)
 
Vi behövde sträcka ut os lite efter maten, så att vi fick plats med...
... efterrätten! Grekisk citron- och sirapssockerkaka, grekisk chokladkaka och en nöttårta från casino.
Efter maten lära vi varandra våra länders traditionella danser. Men jisses, vad är Sveriges tradidionella dans?? Jag slog till med små grodorna..

 
 
 

Om skolan

Publicerad 2013-10-11 19:37:00 i Allmänt,

Här kommer ett fett inlägg om vad jag egentligen håller på med när jag är i skolan! Det kan ju vara intressant att veta! Läs om ni orkar för det råkade bli ganska långt..
 
Hur funkar skolan i Frankrike?
Skolsystemet i Frankrike är lite annorlunda från hemma i Sverige. Här är skolåret inte uppdelat i 4 läsperioder där man på varje läsperiod 1-2 (ibland 3) kurser i taget + tillhörande tentavecka (+ omtentavecka), utan här i Frankrike gillar man när det är lite mer huller om buller. Fransmännen verkar lixom gilla att ha flera bollar i luften! 
 
Jag har gjort en liten karta som visar vad jag ska läsa här nere. Jag har valt att läsa termin 3 på ett masterprogram som heter "master in hydraulic engineering". I den terminen ingår det 4 stycken s.k. "moduler" (inringade i olika färger) som bestämmer temat för de olika kurser som ingår i masterprogrammet (kurserna som jag läser just nu har en fyrkant omkring sig). Varje kurs har någon form av prövning, antingen tenta, redovisning, projekt eller uppsats. Om det är en tenta får man 1-2 timmar på sig.
 
 
Vad gör jag i skolan? 
Går på föreläsningar, läser i böcker, googlar, räknar, tänker. Min taktik är att gå till alla föreläsningar, försöka hänga med så mycket som det går, skriva ner allt som föreläsaren säger och sedan googla på sådant man inte fattar (typ allt) när man kommer hem. Finns det power point så är det gött! Det finns inga kursböcker och därför hänger allt på att man hänger med på föreläsningarna. Tyvärr finns det heller inga övnings/räkningslektioner och utbudet på räkneuppgifter på föreläsningarna är ganska fattigt.Då börjar man tänka: "Tänk om det bara är teori- och analysfrågor på tentorna?!" Hjälp, hjälp, hjälp! Här kommer i alla fall lite kött på benen om varje kurs:
 
Hydrological models
Grupparbete där examinationen är en uppsats. Kursern handlar om att analysera hur ett avrinningsområde påverkas av regn, evapotranspiration osv. Regn- och flödesdata för ett avrinningsområde i Rhone-des-Alpes ska analyseras och användas för att räkna ut saker som: "cummulated rainfall over the event", "Hydrological response time", "time to peak", "recession time", "transfer function of the catchment" och "calculation of runoff hydrograph at the outlet". Med mera!
 
Solid transport
Handlar om hur flödet fungerar i en öppen kanal/flod och hur partiklar transporteras och sedimenteras. Frågor som räknas ut kan till exempel vara: Hur transporteras sedimentpartiklar i en flod/kanal? Hur påverkas partiklar av turbulent resp. laminärt flöde? Hur stor kraft måste flödet i floden ha för att en partikel med en bestämda egenskaper och storlek ska lyfta från botten. Och så vidare!
 
Non-linear behaviour of materials
Denhär kursen är supersvår. Om jag ska vara ärlig förstår jag nästan inte vad den ens handlar om dessom gör den mig på dåligt humör så jag struntar att skriva om denna haha :)
 
Rock mechanics and underground structures
Denna kursen handlar om hållfastighetslära för olika typer av berg och jord. Vi gör analyser av olika hållfastighetstester tolkar hur ett jordprov påverkas av olika typer av spänningar och tryck. Hur deformeras jordprovet och hur förändras karraktären i form vatteninnehåll, porositet, densitet osv. Frågor som ställs är: När uppstår sprickgränsen? Hur mycket kraft kan appliceras på provet innan en spricka uppstår? Användbart när man ska bygga vägar, broar och dammar osv. Jag har fått lära mig följande begrepp: Elasticitetsmodulen, Hookes law, Cohesion, Shear stress, Principal stress, Griffiths criterion, Mohr-Columb theory, Hoek and brown criterion, triaxial compression tests.
 
Dam design
Handlar om design och uppbyggnadsstruktur hos olika typer av dammar (både jorddammar och betongdammar). Man räknar på om betongdammen kommer hålla för hydrostatiska tryck från vattnet och räknar ut bristningsgränsen för dammen. Moment- och kraftbalans används! Vad är den optimala "dry density" och "water content" för en jord vid byggnation och viken mättnadsgrad har jorden då?
 
Geotechnics for structures
Handlar om hållfastighet vid byggnad av olika konstruktioner (ex hus, motorvägsväggar etc).Jobbiga ekvationer om krafter och olika typer av spänningar!
 
Applied hydraulics and infrastructures är på franska men jag ska kanske få läsa en kurs i modulen som tydligen går på engelska och som jag har förstått det kommer jag få full poäng för kursen i alla fall!! Tjohoo :D
 
 
När är det tenta?
Dam design (jorddammar): Tenta 25 oktober
Dam design (betongdammar): Tenta 4 november
Hydraulic models: Redovisning 5 november
Non-linear behaviour of materials: Tenta 7 november
Rock mechanics and underground structures: Tenta 19 november
Solid transport: Tenta 26 november
 
Resten av kurserna (som börjar i slutet på oktober/november) har tenta efter jullovet i slutet på januari!
 
 
Slut
Sådärja! Hoppas det inte var alldeles för tjatigt! nu ska jag och rumskompisarna åka till Grenobles arena och gå på "Snowboard garden festival". Det ska vara en blandning av konsert, bio, och disco! Imorgon är det studiebesök med klassen till "Barrage de Génissiat". 
 
Ha det bäst!!
 
 

Roligt klipp!

Publicerad 2013-10-10 17:53:00 i Allmänt,

Åh vilken söt liten tjej!! Det är helt galet så glad man kan bli för att man ska åka till Disneyland!
 

Bonde söker fru, Avsnitt 3

Publicerad 2013-10-10 07:35:00 i Allmänt,

Jag glömde ju sammanfatta förra veckans BSF men här kommer iallafall en analys från gårdagens program!!
Det roligaste...var när Nils-olof (bonden med cowboyhatten) och tjejerna dansade country-dance! Det roligaste var när Nils-olof dansade så fel att han till och med dansade utanför scenen, han räddade situationen med att göra ett riktigt kanin-skutt in på banan igen! Haha!
Det näst roligaste... var när Erik (dejtar bonde Marléne) gjorde en gigantisk midsommarkrans! 
Det var romantiskt... när Mikael (den äldre bonden) tog med Bodil på dejt till ko-hagen! Heja Bodil!!!!
Det var sorgligt... när Mannicka var ledsen för att Mikael hade röstat hem henne =/
 
De här meningarna låter kanske lite roliga om man inte har sett bonde söker fru, så jag uppmanar er att gå in på TV4play och ta en titt om ni inte redan gjort det!!
 

Vill haaaa!!

Publicerad 2013-10-09 20:45:00 i Allmänt,

Åhåh åhh så fina saker! Orla Kiely heter affären, men tyvärr är det alldels för dyrt för min lilla plånbok ): Frågan är bara om plånboken någonsin kommer bli så stor så att man kan handla inredningsprylar med liten/ingen funktion, utan att få dåligt samvete för att man egentligen borde köpt något vettigare? Men när jag får lite mer pengar och börjar jobba så kommer jag nog ändå inte kunna hålla mig! Jag kanske bara skulle kunna köpa en liten, liten grej härifrån... kanske en söt liten mönstrad burk? hehe :) Efter det köpet skulle jag nog i alla fall bli så "efter-shopping-glad" att jag inte skulle behöva handla på flera månader! Det är ju bra! Kolla bara här nere lixom:

 
 
 

Erle, Ellen och hallontårtan

Publicerad 2013-10-08 18:40:00 i Allmänt,

Erle och jag tog lunchbrejk på skolan idag och till efterrätt delade vi på en hallontårta för 1,50 euro :) Åhh så gott! Det är farligt att bo i Frankrike!!
 
 
 

Fikon

Publicerad 2013-10-08 18:24:00 i Allmänt,

Titta så coolt - vilda fikon! Jag plockade några på förmiddagspausen i skolan och ikväll tänkte jag steka dem med lite socker och smör och sen bara äta med vaniljglass :) Så himla gott!! Är det någon som har något annat bra recept med fikon? Det finns nämligen fler kvar i träden här omkring som vill bli räddade hehe! 
 
 
 

Frisk igen

Publicerad 2013-10-07 07:33:00 i Allmänt,

Puh! Efter en helg med mardrömsförkylningen är jag äntligen på benen igen! Receptet var att stanna inne två dagar i sträck och bara titta på tv-serier :) Livet som frisk börjar idag med skola 8-17 och sedan franskalektion 18.30-20.30! Ojojoj, ingen mjukstart här inte!

Fruktförmedlingar

Publicerad 2013-10-06 11:22:00 i Allmänt,

Här kommer lite mer tips! För någon dag sedan såg jag ett reportage i SVTs godmorgon-program som handlade om äpplen och någonting som heter fruktförmedling. Enligt experten i reportaget odlar sveriges fritidsodlare tillsammans totalt 280 000 ton äpplen per år, vilket är mer äpplen än vad hela yrkesodlingen producerar samt all import av äpplen till Sverige. Problemet är dock att många fritidsodlare inte hinner/orkar ta hand om sina äpplen och därför ruttnar det mesta bort eller slängs på komposten helt i onödan! Därför har flera fruktförmedlingar skapats (finns på facebook och på nätet), där de som har för mycket frukt kan lägga ut en annons om att man får komma och plocka, och de som inte har några äppelträd kan se var det finns frukt att hämta. Superbra tips för alla studenter och de som inte har någon trädgård men vill ha äpplen, och dessutom blir det ju både billigare och mycket roligare att palla äpplen från någons trädgård än att åka till ICA och handla dyra äpplen ;)

 
Här är adressen till Äkta varas fruktförmedling: http://www.aktavara.org/fruktformedlingen.
 

Hälsningar från sjukstugan

Publicerad 2013-10-05 13:13:00 i Allmänt,

Jaha då ska man testa på hur det är att vara sjuk i Frankrike. Näsan snorar, huvudet dunkar och ögonen är trötta. Helgens vandringsplaner är inställda och jag har parkerat mig i sängen! Jag tror att det hela bröt ut efter min joggingrunda i torsdags (direkt efter inlägget om hälsa och träning), då sprang jag 1 mil varav 2 km i bergen, vilket i efterhand visade sig vara en lite för hård start på träningsschemat! Så typiskt nu när jag var så peppad på att sätta igång med löpträningen på riktigt! Jaja, Sånt är livet! Passande nog utlovas det regn- och åskväder i Grenoble hela helgen så om man ska vara sjuk så är det helt rätt tidpunkt just nu!

Hoppas att ni där hemma är friska och krya! Trevlig helg på er alla!! 
 
 
 

Vinprovning

Publicerad 2013-10-04 23:22:00 i Allmänt,

Ikväll har jag varit vinprovning som vinprovningsgruppen på universitetet anordnar! Efter lite information om hur man går till väga när man karaktäriserar vin fick vi testa 6 olika sorters viner (4 röda och 2 vita). Samtidigt som vi smakade på vinerna skulle vi fylla i ett vin-formulär där man fick beskriva vinet in i minsta detalj. Hur var färgen? Konsistensen? Klarheten? Luktade vinet jordgubb, grapefrukt, torkade plommon, läder eller vanilj? Var alkoholhalten hög? Hur länge stannade smaken kvar i munnen? Från vilken region i Frankrike kommer vinet ifrån? Osv! Till varje vin kom det in olika tilltugg också: Olika ostar, bröd, paté och skinka! Mums! Allt detta fick man för bara 10 euro :)
 
Jag, Carro från Tyskland, Elsa från Sverige och Meri från Finland
Elsa och Meri klurar på frågorna i vin-formuläret!
Gott bröd som tilltugg
Detta var ett lite konstigt tilltugg. Pate med smördeg runt omkring.. Det ser verkligen räligt ut men det var faktiskt ganska gott :)

Hälsan

Publicerad 2013-10-03 17:21:00 i Allmänt,

Ojojoj! Nu har jag bestämt mig. Innan jag åker hem från Frankrike i jul ska jag springa en Halvmarathon, så är det bara! Det är tvunget med så mycket bakelser, ost och choklad som jag har ätit den senaste tiden! Nej, nu är det skärpning som gäller!
 
Hur gör man med maten då? Jag blir tokig när jag hör om LCHF och 5,2-dieten m.m. Mat är ju så himla gott och jag förstår inte varför man ska tvinga sig själv att bojkotta en viss del av kostcirkeln. Är det någon som fattar? För mig är det bara en sak som fungerar för att ha god hälsa, och är att använda sig av 3 enkla regler:
 
1. Mängdbalansen: Ät vad du vill ,men ät inte hur mycket du vill
2. Nyttighetsbalansen: Ät mer av nyttig mat (mycket frukt och grönsaker), och ät mindre av onyttig mat (godis, glass, vitt bröd, bakelser)
3. Energibalansen: Ta bort lika mycket energi (träna) som du stoppar i dig (mat)
 
Under min första månad i Grenoble har jag struntat i ALLA ovanstående regler... Ajabaja! Det var inte bra alls!
 
För att hålla träningsmotivationen igång är mitt tips att anmäla sig till ett lopp. Det kommande loppet gör att man helt plötsligt känner sig tvungen att ge sig ut och röra på sig, och speciellt om man har betalat för att delta också (man vill ju få valuta för pengarna hehe). I veckan anmälde jag mig till Göreborgsvarvet (det kostar 675 kr) och träningen börjar från och med nuuuu! Målsättningen med det loppet är bara en sak: jag ska springa snabbare än vad jag gjorde i år och hoppas på att vädret är lite kyligare. Helst 18 grader istället för 30+, haha :) 
 
Men viktigaste av allt är: För hälsan spelar det ingen roll hur man ser ut utanpå kroppen eller hur mycket vågen visar, det viktiga är hur det ser ut inuti och hur mycket kroppen orkar med!
 
 
 

Här bor jag!

Publicerad 2013-10-02 16:38:00 i Allmänt,

Jag har ju glömt att visa hur mitt hus ser ut! Det är högt, beigt och skulle kanske kunna påminna mycket om ett hotellkomplex någonstans i den varma delen av Europa. Vi bor på första våningen och har balkong så bättre än så kan det faktiskt inte bli! 
 
Jag hittade lägenheten hemma i Sverige genom franska motsvarigheten till blocket: www.appartager.fr. Tack vare google translate kunde jag smärtfritt kommunicera med hyresvärden och efter några dagars mailande blev ett av rummen mitt för 6 månader! Så på den vägen var det :) 
 
 

Maten på IKEA

Publicerad 2013-10-01 21:13:00 i Allmänt,

Tack vare IKEA är det nu för tiden ganska enkelt för en svensk person att tackla mat-hemlängtan när man bor utomlands - man kan ju hitta allt där! Men jag skämdes faktiskt lite när vi gick förbi julavdelningen... Är det verkligen redan dags för det? Pepparkakshus, glögg, julmust etc. Come on!
 
Nästa vecka ska jag nämligen göra svensk middag här hemma så jag behövde införskaffa lite specialiteér! Till huvudrätt blir det köttbullar med potatis, lingonsylt och sås, och till efterrätt blir det fika med kanelbullar och saft! Jag hoppas att de kommer gilla det!!
 
Det jag saknar mest här borta är:
  • A-fil (eller någon typ av filmjölk). I de stora affärerna kan man hitta tjock yoghurt i 1l-burk (Typ som grekisk yoghuts) men annars är det 6-pack som gäller.
  • Flingor/ mussli utan choklad eller supermycket socker
  • Satsumas (varför finns det inte här? Pappa vet du?)
  • Saft
  • Mörkt bröd
  • Lösgodis
M.m. Men det mesta kan man hitta på ikea som tur är!
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela